недеља, 3. јануар 2021.

Knedle sa šljivama


 Sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike šećera
  • 300 gr griza
  • 100 gr mekog brašna
  • 1 jaje
  • 8 komada šljiva
  • 100 gr prezle ( hlebne mrvice ) + 3 kašike ulja + 5 kašika šećera

Priprema:

Na vatru staviti mleko, vodu, ulje i šećer i dok provri razmeriti brašno i griz.

Čim provri zakuvati i brzo mešati.

Masa je jako gusta.

Skloniti da se ohladi.

Umutiti viljuškom jaje pa ga dodati toploj do mlakoj masi i rukom umesiti.

Na stolu oblikovati salamu.

Lako i brzo se oblikuje, samo valjajte po stolu.

Podeliti na 16 delova.

U veći lonac usuti vode i staviti na vatru da provri dok vi oblikujete knedele.

Uzimati svaki deo posebno, pa na dlanu pritisnuti sredinu, rastanjiti, ubaciti pola šljive, istanjiti ivice pa ih ubaciti u sredinu. Griz je lepljiv i dosta čvrst, lako se oblikuje.

Kada voda provri spustiti knedele i kuvati 10 minuta. Nemojte duže jer su i griz i brašno skuvani već u mleku i kako vam se ne bi raspale.

Dok se knedle kuvaju zagrejati ulje, pa spustiti prezlu i na srednjoj vatri polako mešati, da samo malo potamne, promene boju, nikako da vam zagori.

Skloniti sa vatre, pa dodati šećer i izmešati. Šećer možete i ne morate dodavati. Nama je potrebno.

Vaditi knedle pa ih uvaljati u ovu smesu a zatim slagati u posudu, pa poslužiti. Mogu da se jedu tople.

Prijatno.

Нема коментара:

Постави коментар